Professor Loep & Het Kunstlaboratorium is jouw partner voor culturele en educatieve projecten rondom techniek, kunst en natuur.

Samen maken wij makers!

_WUN2012.jpg

Professor Loep & Het Kunstlaboratorium bied Educatie & Vermaak voor kinderen tot 99 jaar in en rondom Utrecht. We werken vanuit een multidisciplinaire en proces gerichte werkwijze, waarbij de kracht van jonge makers centraal staat. We zijn in te schakelen voor de ontwikkeling & uitvoering van concepten, projecten, producten, workshops, programma's, cursussen & trainingen. 

IMG_0645.JPG

Het aanbod bestaat o.a. uit:

Cultuureducatie voor onderwijs, musea & kinderopvang met workshops/lessen beeldende vorming/projecten waarbij een combinatie tussen kunst, techniek en natuur word gemaakt. 

Vermaak voor festivals, evenementen & kinderfeesten met een bestaand programma of een programma op maat. Avontuurlijkeprojecten, waarbij ontdekken en zelf doen centraal staat.

DSCF3039.JPG

Cultuureducatie

Organisaties: We verzorgen verschillende lesprogramma’s voor basisonderwijs en kinderopvang. Al onze programma’s zijn multidisciplinair opgezet. Voor het overzicht maken we hierbij onderscheid in drie categorieën:

  • Cultuureducatie & cultuurontwikkeling
  • Technologie & wetenschap
  • Natuureducatie & natuurbeleving

Elk programma heeft een eigen focus/thema, maar vaak gebruiken we in een kunst programma ook natuur elementen. Of bij techniek behandelen we een specifieke kunstenaar. Dat maakt onze programma’s interessant, doordat je meerdere doelen of thema’s behandeld.

We hebben een bestaand aanbod waar uit gekozen kan worden. Tevens is het mogelijk om eenprogramma op maat samen te stellen. Zo sluiten we bijvoorbeeld graag aan bij het bestaande curriculum, of laten we ons inspireren door het thema die de school of organisatie gebruikt. En soms is er een hele specifieke vraag vanuit de school of organisatie en dan kijken we samen graag wat er mogelijk is.

Particulieren: We bieden op verschillende locaties in Utrecht, workshops, cursussen en vakantieprogramma’s aan met open inschrijving. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen samen met ons ontdekken, experimenteren, maken en doen. Zo hebben we ZintuigenAtelier (2+), BuitenAtelier (4+), Club Kunstlab (6+) Kunstlaboratorium XXL (6+) en het Maaklab (4+).

IMG_5405.JPG

Vermaak

Organisaties

Je kan bij ons terecht voor de randprogrammering/creatieve programmering op je festival of evenement. We hebben bestaande projecten die reeds ontwikkeld zijn, maar leveren ook maatwerk passend bij het festival/evenement. Van een kleine workshop tot de invulling van een hele kidsarea.

Particulieren

Ook voor je kinderfeesten zit je bij Professor Loep op je plek. We verzorgen een aantal themafeestjes op onze eigen locatie. En daarnaast is het mogelijk of een van de themakisten te huren, waarmee je fijn thuis je kinderfeest kan vieren.

KLabgroot.png

Werkwijze

Binnen de programma’s word er multidisciplinair gewerkt, waarbij aandacht is voor de 21st century skills en de kerndoelen.

Hiervoor putten we uit de theorie van STEAM*, Onderzoekend & Ontwerpend leren, de pedagogiek van Reggio Emilia en het Maak-onderwijs.

Er wordt voornamelijk proces gericht gewerkt en de aandacht ligt bij de kracht van de kinderen. Leren door te doen is belangrijk. Het gaat niet om het resultaat, maar juist om de ervaringen! Onderzoekend leren en vooral zelf doen staat hierbij centraal.  

* Science and Technology interpreted through Engineering and the Arts, all based in Mathematical elements
_WUN1969.jpg

Materialen

Door o.a. gebruik te maken van materialen, die gemakkelijk te verkrijgen zijn, probeert Professor Loep de kinderen te motiveren om ook na de lessen thuis of op school verder te gaan. 

Op deze wijze probeert Professor Loep bij te dragen aan het plezier en de kennis van techniek, kunst en de natuur.

We maken gebruik van materialen die inmiddels zeer herkenbaar zijn voor Professor Loep & Het Kunstlaboratorium. We werken met verschillende materialen, waarbij aandacht is voor duurzaamheid, fantasie en creativiteit.

Zo gebruiken we echt gereedschap op kind formaat, wat de ontwikkeling van de motoriek van kinderen stimuleert. Hierdoor timmeren én zagen we al vanaf de kleuterklas!

We maken gebruik van diverse en soms wat onbekende (kosteloze) materialen die we verzamelen bij andere makers.

En uiteraard hebben we onze groene labjassen voor de leerlingen, die ze mogen dragen tijdens de lessen. Zodra de jas aangaat zien we altijd een mooie transformatie, van klein tot groot.

 ‘Nu ben ik maker, uitvinder, onderzoeker of kunstenaar!’

Na afloop van de lessen reeks krijgen leerlingen ook altijd een certificaat en een tasje om het werk in te doen.

 

Wie is Professor Loep?

Professor Loep is een professor die zaken graag van een andere kant bekijkt met behulp van een loep. Ze draagt een praktische overall met allerlei zakjes met daarin de eerste benodigdheden voor haar avonturen. Ze houdt van kunst, techniek, natuur en ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Het liefst beleeft ze avonturen waar dat allemaal in voorkomt.
Als zij haar koffers meeneemt, ga jij met haar mee op avontuur?

 

Drijvende kracht

sintmaarten.jpg

Ik (Gerdy de Kruijk) ben de drijvende kracht achter Professor Loep. Als kind was ik al op zoek naar het "waarom" en haalde dingen uit elkaar. Deze nieuwsgierige houding leidde tot nieuwe vaardigheden en kennis, waar ik nu nog steeds gebruik van maakt. Daarnaast heb ik een voorliefde voor papier, digital art en mixed media art.

Als amateur kunstenaar en autodidact techneut stelt ik de programma’s samen aan de hand van mijn eigen experimenten, ervaringen en passies. Het draait vooral om het avontuur (proces) dan om waar je nu precies uitkomt (het resultaat). Ik leer nog elke dag en en het meest als ik samen met (grote of kleine) kinderen de verwondering en ontdekking ervaar in mijn werk. Voeg daar de kennis en ervaring van mijn pedagogische en therapeutische achtergrond toe en je krijgt een heel compleet programma.

 

Team Professor Loep

Professor Loep kan niet op alle plekken op dezelfde tijd zijn, ze kan veel, maar niet alles. Daarom is Professor Loep op zoek gegaan naar andere avonturiers (docenten) met een Loep gedachte. Deze gastdocenten worden ingezet op diverse locaties. Alle gastdocenten van Professor Loep zijn HBO/WO geschoold en hebben een eigen specialiteit. Daarnaast zijn alle gastdocenten van in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

_WUN2375.jpg

LOEP staat voor:

Luisteren: naar jezelf, elkaar en de omgeving. Niet alleen met woorden, taal bestaat uit zoveel meer dan alleen de woorden.

Ontdekken: van verschillende werkvormen, materialen en methoden, om zo nieuwe inspiratie op te doen en verder te ontdekken.

Ervaren: zelf ervaren hoe een kleine verandering in je handelen en/of denken tot grootse en bijzondere ervaringen kan leiden.

Proberen: door het te doen kom je erachter dat er vaak veel meer mogelijk is dan je zelf denkt.

 

De Makerswinkel

Professor Loep heeft een webwinkel: De Makerswinkel. Particulieren kunnen hier koffers bestellen voor eigen gebruik thuis. 

De gebruikte materialen en gereedschappen tijdens de lessen/workshops zijn hier voor scholen en kinderopvangorganisaties te bestellen.